In het nieuws

juli 2016
“Thank you for your email – great to see the video ! I have just arrived home after another choir tour – very tired but at last some holiday.
I just wanted to write on behalf of all of the Caius Men to thank you again for the huge amount of work you put into making the concert happen. It was very generous of you, and very much appreciated by all of us. Please could you pass on my thanks once more to the priest of the lovely church we sang in. 
Yes – we would love to come back next year! Did you mention possibly singing in the open air theatre ? 
Very best wishes, Rob”

Artikel AmstelveenZ juni 2016

Artikel AmstelveenZ juni 2016

Column : Drama in Elsrijk, van Jacobine v/d Hoek op Dichtbij.nl 23 september 2015

Al weken had mijn vriendin het erover: het openluchttheater in Elsrijk is in ere hersteld. Er komen voorstellingen en er zou een film worden getoond. Ik kende het park wel. Als kind liep ik er al graag doorheen. We speelden er verstoppertje en tikkertje. Maar bij het theater bleef ik weg, dat vond ik een lugubere plek.

Tussen de verwilderde begroeiing bevond zich een vijver. Het water was net zo groen als het gras. Met regelmaat haalde één van ons een nat pak: dan was er weer iemand ingelopen. ‘Er is hier een meisje verdronken,’ vertelde een vriendinnetje op een dag, met een zachte hese stem. ‘Ze was nog maar 3 jaar.’ Dreigend duwde ze mij zacht richting de vijver. Ik had opeens niet meer zo veel zin in verstoppertje spelen. Ik wilde naar huis.

Maar nu is het anders. De buurtcommissie heeft zich hard gemaakt om van het park een toegankelijk theater te maken. De verwilderde planten zijn gesnoeid en een deel van het gras is vervangen door een getrapte tribune. Alleen het stilstaande water is nog steeds bedekt met kroos.

Donderdagavond werd het theater een openluchtbioscoop ! Mijn vriendinnen en ik waren van plan om er naartoe te gaan. Maar overdag hield het maar niet op met regenen. Stiekem hoopte ik dat ik lekker thuis kon blijven. Want als ik moest kiezen tussen: een avondje op de bank ‘Expeditie Robinson’ kijken of in een eng park naar de film te gaan, dan wist ik het wel! Helaas, de weergoden waren mijn vriendin goed gezind. Na zeven uur zou het ophouden met regenen.

Nog net voor mijn favoriete TV-programma begon, stapte ik dik aangekleed, met mijn winterlaarzen aan, op de fiets richting het park. Vanaf de straat was niet te zien dat er iets te beleven viel, het was pikdonker.

Slechts een heel vaag lichtje tussen de bomen verraadde activiteiten. Op goed geluk liep ik met mijn bakfiets naar het lichtje, in de hoop het juiste pad te volgen.

Ik hoorde een ratelend geluid. Angstig keek ik om mijn heen. Iemand bleek een knijpkat te gebruiken om het looppad bij te schijnen. Gelukkig, niets aan de hand. Ik liep door en zo stond ik, na ruim dertig jaar, met een tas vol drank en etenswaar, weer bij het groene vijvertje.

Het grote scherm stond al klaar. De titel van de Italiaanse film ‘Caos Calmo’ was duidelijk zichtbaar. Iemand deed de muziek aan en ik hoorde de klanken van Gluck’s opera Orfeo ed Euridice. Mijn vriendin kwam ook aanlopen en plaatste onze stoelen op een centrale plaats. Iemand stak kaarsjes aan en plaatste ze in witte papieren zakjes. Het licht gaf geheimzinnige schaduwen en zorgde ervoor dat ik de gezichten om mij heen beter kon zien.

Om negen uur begon de film. De hoofdpersoon redde in een dramatische scène een mooie vrouw uit zee. Niet veel later vond hij zijn eigen vrouw. Ze lag dood op de grond. Zijn dochter rende in zijn armen. ‘Tijd voor een wijntje?’ vroeg mijn vriendin. Leunend in mijn tuinstoel, met een dekentje over mijn knieën, zag ik hoe de hoofdpersoon zijn rust vond in de chaos van zijn leven. Het gegiechel van het publiek bij een heftige vrijscène verraadde dat de filmkeuze best gewaagd was. Toen de aftiteling startte, kroop ik met een koude neus onder mijn dekentje vandaan. Het gevoel dat ik als klein kind had, was volledig verdwenen.
Wat heeft Elsrijk een leuk intiem theatertje !

Column : Openluchttheater Elsrijk sluit zomervakantie af met druk bezochte voorstelling, van Suzanne Janse op Dichtbij.nl 18 augustus 2015

Ruim vijfhonderd kinderen en volwassenen bezochten op de ‘ZomerKinderTheater’ voorstelling ‘Op zoek naar Kaketoe’ in Openluchttheater Elsrijk. Dit betekende een record aantal bezoekers voor het recentelijk door de Gemeente Amstelveen, in samenwerking met Stadsdorp Elsrijk, gerenoveerde openluchttheater.

web 003Om drie uur opende wethouder Maaike Veeningen van Cultuur en initiatiefneemster Suzanne Janse het evenement waarna toeschouwers, zittend op kleedjes, kussentjes en tonnetjes zagen hoe Pippa op zoek gaat naar de mooiste vogel ter wereld: De Kaketoe. De idyllische locatie van het oude theatertje, omringd door het hoge groen van park De Ruyschlaan, vormde een toepasselijk decor.

Lokale organisaties hielpen mee om van de voorstelling een succes te maken. Het Amstelveens Poppentheater leverde kleedjes en tonnetjes om op te zitten, Kinderdagverblijf ’t Eigen Wijsje zorgde voor de elektriciteit, De Kruiskerk zorgde dat er een alternatieve locatie was indien het zou gaan regenen en van de Openluchttheater werkgroep van Stadsdorp Elsrijk kon een geluidsinstallatie geleend worden. Daarnaast ondersteunden Twinkel4Kids, Nibo en Brockhoff Makelaars en Wijkplatform Elsrijk de voorstelling financieel.

Wethouders op werkbezoek bij Openluchttheater Elsrijk.
Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb 12-06-2015

De afgelopen maanden is er door vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk en medewerkers van groenbeheer van de gemeente, hard gewerkt aan het opknappen van het Openluchttheater. Zaterdag 27 juni 2015 zal de officiële opening plaatsvinden. Stadsdorp Elsrijk had de wethouders Peter Bot (BBA) (Groenbeheer) en Jeroen Brandes (PvdA) (Welzijn) voor woensdag 10 juni 2015 alvast uitgenodigd een bezoek te brengen aan het Openluchttheater, om samen met enkele vrijwilligers de voortgang te bekijken.

Om 10 uur kwam het gezelschap bijeen om op de zomerse ochtend het volledig gerenoveerde Openluchttheater Elsrijk te bewonderen. Hans Steenvoorden, lid van de kerngroep Stadsdorp Elsrijk hield een uitgebreid over het ontstaan van het nieuwe openluchttheater in de wijk Elsrijk. De renovatie van het podium en de ‘open zaal’ van het theater zijn klaar, het gras ingezaaid en er worden bij elke voorstelling 300 stoelen neergezet om het hopelijk toegestroomde publiek, een zitplek te kunnen geven.

‘In april 2015 zijn de mannen van Groenbeheer van de gemeente Amstelveen hard aan het werk gegaan met zwaar materieel om de beschoeiing rond de vijver te herstellen. Ook is er veel afvalmateriaal uit het parkje verwijderd. De bomen zijn weer parallel geplant, het wijkbeheer heeft super werk verricht. Ook zijn er sponsors gevonden, zoals het Theo Janssenfonds en Boekhandel Venstra die tribunes hebben gesponsord, maar de organisatie zoekt nog meer sponsors uiteraard.’

‘De bewoners van de wijk waren ook actief, het hek werd gerepareerd en de haag neergezet, zodat die verder kan groeien. Het terrein blijft gewoon open, om de kinderen die in de buurt wonen hier te kunnen laten spelen. Er komt boven het podium een mobiele overkapping voor als het gaat regenen. Wij zijn bezig met de nutsvoorzieningen, zoals toiletten plaatsen en een opbergruimte, waar wij onze stoelen kunnen opbergen’- aldus de heer Steenvoorden.

Jeroen Brandes, (PvdA) wethouder Welzijn hield ook een korte toespraak, waarin hij vertelde, dat de gemeente heel trots is op dit initiatief, dat door de burgers werd bedacht en gerealiseerd met de hulp van de gemeente. Brandes: ‘Wij zijn vorig jaar begonnen met een pilot bewonersinitiatief Stadsdorp Elsrijk, maar wat je ook bedenk als bestuurder, alles valt of staat bi de mensen die er aan werken. Elsrijk is een heel goed voorbeeld, hoe dat moet.’

Peter Bot (BBA) wethouder Groenbeheer: ‘Hier is inderdaad goed zichtbaar, de optimale samenwerking tussen de inwoners en de gemeente. Ik ben hier geboren en getogen achter en ik ben stiekem door de hek geklommen om een theatervoorstelling te bekijken. Ik vind het een fantastisch initiatief, het is het voorbeeld voor anderen, dat je samen heel erg veel kan doen voor niet al te veel geld. Hartelijk bedankt voor jullie inzet!’

Ton Belderok ging rond met feestelijke gebakjes en de werknemers van de Groenvoorziening poseerden met hun gereedschap op het podium voor een groepsfoto. De officiële opening van het nieuwe Openluchttheater van Elsrijk wordt op zaterdag 27 juni vanaf 19.00 uur gehouden, hier in het Park de Ruyschlaan in Amstelveen.

DSC03303 DSC03345 20150610_100704

 

 

 

 

 

Het Openluchttheater Elsrijk in ‘oude’ glorie
10-06-2015 – Johan Bos, AmstelveenBlog – www.mijnamstelveen.nl

“Een parel midden in de wijk”, noemt voorzitter Hans Steenvoorden van stichting Stadsdorp Elsrijk het in ere herstelde openluchttheater achter de Kruiskerk. Ooit waren er jazzconcerten met onder anderen The Dutch Swing Collegeband en traden mensen als Swiebertje er met zijn gevolg (zoals Saartje en veldwachter Bromsnor) op woensdagmiddagen op voor de kinderen. Toen Amstelveen de bouw van een eigen schouwburg voorbereidde (tot dan toe waren de voorstellingen in de aula van het toenmalige Casimirlyceum aan Tulpenburg gegeven) werd het Openluchttheater gesloopt. Te ouderwets.

Door de Stichting Stadsdorp Elsrijk is het nu met de hulp van tal van vrijwilligers in de wijk in oude luister hersteld. De officiële (her) opening volgt later deze maand, maar woensdag zetten de wethouders Peter Bot en Jeroen Brandes die medewerkers al een beetje in het zonnetje. In 1948 ging het ‘oude” theater open, om rond 1970 te worden gesloopt.

De herrijzenis was niet gelukt zonder hulp en nijvere handen van de gemeentelijkje dienst Groenbeheer, vertelt Steenvoorden. ‘Zijn’ Stadsdorp Elsrijk is de organisatie die het op saamhorigheid in wijken gerichte gemeentelijke beleid in die buurt met succes vormgeeft. De stichting ontdekte dat het oude Openluchttheater eigenlijk centraal in de wijk lag.

De tijden van Amstelveens opstomen in de vaart der volkeren, waarin dus een openluchttheater kennelijk niet meer paste, lijken voorbij. Het gaat nu om sociale cohesie op kleine schaal in de wijken. Zodat het in het groen verscholen theater, of wat daar van over was, weer in beeld kwam. Eerst met kleedjes in het gras, nu met een echt amfitheater van steen, waarop 300 klapstoeltjes komen. E aan de overkant van een waterpartij, net als vroeger, het podium, waar ooit bekende sterren stonden. “We zijn met het herstel twee jaar geleden begonnen”, vertelt Steenvoorden. “Toen was er een kindervoorstelling in wat er nog over was van het theater en we zagen heel andere mensen erheen komen dan we kenden. Dat heeft ons gestimuleerd door te gaan met herstel.”

Financiering

Gelet op het op de wijken gerichte beleid, viel dat ook bij de gemeente in goede aarde. De plantsoenendienst wist de decennia oude haag rondom het theater te herstellen, ging aan de slag met de rest van de groene locatie enzovoort. “Wij vonden een goede medestader in Ton Belderok van wijkbeheer bij de gemeente, waardoor de contactenb tussen ons en haar soepel verliepen. Hij heeft eigenlijk mede aan de wieg gestaan van de wedergeboorte van dit theater.”

De stichting, door B&W tot voorbeeld gesteld voor andere wijken, is er voor de wijkcohesie, meldt Steenvoorden. En toen een paar honderd kinderen erheen kwamen, hoewel het nog niet zo mooi was als het zou worden, ging Elsrijk over nieuwe glorie van het theater praten met de gemeente, die daarop de vijver tussen podium en publiek tenoveerde. “Wij dachten het allemaal zelf te moeten financieren, maar de gemeente betaalt nu de helft. En voor ons deel hebben we al sponsors, Boekhandel Venstra en het Theo Jansen Fonds. Maar de bewoners zijn ook zelf actief”, zegt Steenvoorden.

Hangplek

Het is niet de bedoeling het theater weer, zoals vroeger, af te sluiten. De jeugd mag er, als er geen voorstellingen zijn, komen spelen. Geen angst dat het een hangplek wordt? “Dat willen we juist een beetje”, zegt Steenvoorden. Gij denkt aan een ontmoetingsplek voor de buurt. Er zijn ook al plannen voor voorstellingen in samenwerking met Nieuw Vredeveld en de muziekschool komt in het najaar een concert verzorgen.

Voor wethouder Jeroen Brandes geeft wat er met het oude Openluchttheater (dat inmiddels een eigen logo heeft) gebeurt ongeveer aan wat de gemeente bedoelt met het nieuwe wijkbeheer. “Wij zijn vorig jaar begonnen met bewoners initiatiefgroepen, BIG’s, en hier zie je waartoe dat kan leiden. Alles valt of staat bij de initiatieven uit de wijk, die wij vervolgens als gemeente faciliteren. Wij hebben hier te maken met een voorbeeld van het nieuwe beleid. Iedereen heeft de geode rol gespeeld. De stichting Stadsdorp Elsrijk, wijkbeheer en groenbeheer, mijn collega van cultuur Maaike Veeningen enzovoort. En Ton Belderok was de bindende factor tussen gemeente en wijk.”

Optimaal, die samenwerking, vindt wethouder Peter Bot, zelf geboren op loopafstand van het Openluchttheater. Hij doelt op samenwerking tussen gemeente en talloze vrijwilligers. “Dit is een voorbeeld van samen doen, zonder dat het enorm veel geld kost.”